csapágy, ékszíj csapágy, ékszíj csapágy, ékszíj
csapágy, ékszíj

Beálló golyóscsapágyak


A tengely lehajlásából eredő szöghibák esetén beálló csapágyat alkalmazunk

A beálló golyóscsapágyat az SKF találta fel. A csapágyban két sor golyó van, amelyek a külső gyűrű közös gömbfelületű futópályáján gördülnek. Emiatt a csapágy önbeálló, és érzéketlen a tengely és a csapágyház közötti szöghibákra. Különösen alkalmasak olyan csapágyazásokra, ahol a szerelési hibákból vagy a tengely lehajlásából szöghibák keletkeznek. Ezen kívül az összes gördülőcsapágy közül a beálló golyóscsapágy súrlódása a legkisebb, ami lehetővé teszi üzemeltetését nagyobb fordulatszámon is jelentős melegedés nélkül.

A beálló golyóscsapágyak alaptípusai főleg hengeres furattal, egyes mérettartományban kúpos furattal készülnek (kúposság 1:12).
A nagyméretű, 130 és 139-es sorozatú beálló golyóscsapágyakat eredetileg speciálisan papíripari alkalmazásokhoz fejlesztették ki, de minden olyan helyen használhatók, ahol fontosabb a kis súrlódás, mint a nagy teherbírás. E csapágyak külső gyűrűjében gyűrűs horony és mindkét gyűrűjében kenőfuratok vannak
Egyes 12… és 13… sorozatú csapágyaknál a golyók túlnyúlnak a csapágy homlokfelületén, amelyeket figyelembe kell venni a csapágyazás csatlakozó alkatrészeinek tervezésénél. A belső gyűrű a külsőhöz képest kisméretű szögelfordulást tud kompenzálni. Ezeket a csapágyakat előszeretettel alkalmazták közlőművekben, ahol a hosszú, viszonylag vékony rugalmas tengely lehajlása (és így a csapágyak helyén a szögelfordulása is) üzem közben változott. Olyan helyen alkalmazzák elsősorban, ahol vagy a költségek csökkentése érdekében a gyártás nem pontos vagy ahol a gép állványa vagy tengelye a terhelések hatására rugalmas alakváltozást szenved üzem közben.

 A széles belső gyűrűvel rendelkező beálló golyóscsapágyak kevésbé igényes alkalmazásokhoz készülnek, ahol rendszerint készre húzott tengelyeket használnak. A különleges furattűrés megkönnyíti a be- és kiszerelést.
A széles belső gyűrűs beálló golyóscsapágyakat axiális irányban szeggel vagy menetes csapszeggel rögzítik, amelyek a belső gyűrű egyik oldalán lévő horonyba nyúlnak be és megakadályozzák a belső gyűrű elfordulását is a tengelyen.
Ha két, ilyen széles belső gyűrűs csapágy tartja a tengelyt, a csapágyakat úgy kell beépíteni, hogy a belső gyűrű hornyai vagy a csapágyak között vagy azok külső oldalán legyenek, mert különben a tengelyt csak az egyik axiális irányban rögzítik.

A kúpos furatú csapágyakat hengeres tengely­csapra szorító- vagy lehúzó hüvellyel erősítik fel. Ezek megkönnyítik a csapágy be- és kiszerelé­sét, és sokszor egyszerűsítik a csapágyazást.
A szorítóhüvelyek népszerűbbek, mint a lehúzó hüvelyek, mert a tengelyen axiális megtámasztást nem igényelnek.
A szorítóhüvelyek hasítottak; azokat tengelyanyával és biztosítólemezzel együtt szállítják. A tömítő tárcsás beálló golyóscsapágyak szorítóhüvelyeit különleges biztosítólemezzel látják el, amelynek a csapággyal érintkező oldalán kinyomott perem van a tömítés sérülésének megakadályozására. E hüvelyek utójele C.

A beálló görgőscsapágyak gördülőeleme hordó alakú, kosáron megvezetett: meridiángörbéje körív. Ezeknek a csapágyaknak az alkalmazási területe hasonló a beálló golyóscsapágyakéhoz, de terhelhetőségük nagyobb. Ezeket a csapágyakat, mint a kétsorú önbeálló golyós csapágyakat is gyártják hengeres és kúpos furattal. A csapágyakat általában két fajta módon rögzítik a tengelyre. A legegyszerűbb, amikor a tengelyen vállat alakítanak ki, és a belsőgyűrűt annak ütköztetve egy anyával rászorítják. Ha azonban nincs lehetőség vállat csinálni, vagy az üzemi körülmények - a terhelések miatt - nem engedik a tengelyt gyengíteni, akkor szorító hüvelyes (kúpos furatú) beálló csapágyat alkalmaznak. Ezeknek a csapágyaknak az a nagy előnye, hogy egyszerűbb esetekben kereskedelemben kapható csiszolt rudakból lehet a tengelyeket elkészíteni, aminél csak a hossz méretre szabásáról kell gondoskodni, a a csapágy furatához szükséges tűrt méretre történő költséges forgácsolás elmarad. Mezőgazdasági gépeken széles körben használt megoldás. A szorítóhüvely szoros tartozéka a csapágyanya, valamint az elfordulást gátló biztosító lemez. A másik lehetőség a lehúzóhüvely alkalmazása, mely a csapágy leszerelését könnyíti meg.

Gyakrabban használt sorozat jele: 1200, 2200, 1300, 2300

 csapágy, ékszíj